Läder och skinn är en hel vetenskap. En vetenskap som vi har mer än 30 års erfarenhet av. Vi har tillverkat allt från väskor, bälten och plånböcker till hundkoppel, hundhalsband, selar och katthalsband i läder. Även med den långa erfarenheten så är vi ännu inte fullärda. Vi lär oss ständigt nya saker.

Visste du att det är skillnad på läder och läder?
90% av allt läder som tillverkas i världen idag är kromgarvat. Det används till allt från bilsäten, soffor och bälten till väskor, skor och kläder. Krom är en tungmetall som gör lädret mjukt och smidigt och framförallt gör det att lädret kan garvas på ett par timmar. Kromgarvningen kom till under industrialiseringen i slutet på 1800-talet när efterfrågan på läder blev så pass stor att man helt enkelt inte kunde vänta tre veckor på ett vegetabilgarvat läder.

Vegetabilgarvning är ett naturligt sätt att konservera lädret, som har använts i flera tusen år. Istället för tungmetaller används bark från träd och andra fibrer från växtriket för att garva lädret. På så sätt förstör man dessutom inte den naturliga ådringen och livet i lädret.

Vad är då skillnaden?
Ett kromgarvat läder går snabbt att tillverka, vilket såklart gör det billigare. Samtidigt får du ett läder som kan vara allergi- och cancerframkallande, både för dig och din hund.
Vegetabilgarvat läder är helt giftfritt men tar längre tid att garva vilket gör det något dyrare. Prisskillnaden märks dock betydligt mer om du till exempel skulle använda 10 kvm läder till en bil än om du bara ska göra ett halsband eller koppel till en hund.
Tyvärr är det svårt, även för en expert, att rakt upp och ner avgöra om ett läder är kromgarvat eller inte. En tydlig indikator är om baksidan eller kärnan på lädret är grått. Men det fungerar bara om lädret inte är genomfärgat. Enklast är att köpa lädret från någon du vet med säkerhet inte använder några gifter.

 


Tärnsjö Garveri, som ligger tre mil från Sala i Västmanland, är europas enda garveri som tillverkar TÜV-märkt, miljöcertifierat och vegetabilgarvat läder. Garveriet har dessutom en upptagnignsradie om bara tio mil för 90% av kohudarna. Mer närproducerat går inte att få.

Där köper vi på Limex allt vårt läder och producerar koppel, halsband, selar och leksaker till din vän.

Vill du lära dig mer om läder?
Läs då gärna blogginläggen nedan som är ett axplock av de som går att finna på vår hemsida.

Det är skillnad på läder och läder, del 1
Det är skillnad på läder och läder är en serie artiklar för att visa att det faktiskt finns just skillnad på olika lädersorter. Allt är inte guld som glimmar och det kommer du att lära dig om du följer serien de närmaste veckorna. Vi börjar med lite bakgrundshistoria.

Det är skillnad på läder och läder, del 2
Upp till 90% av allt läder som tillverkas idag är kromgarvat. Bland annat kläder, möbler, skor, väskor och bälten. Kromgavningen är något billigare och framförallt gör kromet att själva garvningen går väldigt snabbt. På köpet får du dessutom ett livlöst läder och en kemikalie som kan vara både allergi- och cancerframkallande.

Det är skillnad på läder och läder, del 3
Huden från ett stort djur kan vara upp till tio milimeter tjockt. Så kraftigt läder använder man sällan. I stället klyver eller, som det heter pa fackspråk, spaltar man lädret och får därigenom två eller fler hudar.

Det är skillnad på läder och läder, del 4
Tärnsjö Garveri, där vi köper merparten av vårt läder ifrån, har i nästan tjugofem år enbart producerat vegetabilgarvat läder. De är ocksa det enda garveriet i världen som har fått en miljöcertifiering fran tyska TÜV.


Kvalitetsmärkning